« Het UWV heeft na een herbeoordeling alsnog de uitkering verlaagd of stopgezet voor enkele honderden mensen.»

Gepubliceerd op 14-10-2019

Het UWV heeft na een herbeoordeling alsnog de uitkering verlaagd of stopgezet voor enkele honderden mensen die eerder een IVA-uitkering kregen, omdat ze waren beoordeeld als volledig arbeidsongeschikt.

Dit meldt het UWV dinsdag nadat in juni al werd gemeld dat de dossiers van 1.991 mensen opnieuw moesten worden beoordeeld.

Een eerdere beoordeling door het Ondersteuningsteam Noord (OTN) in Groningen bleek niet aan alle professionele en juridische eisen te voldoen, meldde het UWV toen.

Inmiddels zijn 1.584 mensen opnieuw beoordeeld. Hiervan behoudt 70 procent het recht op een IVA-uitkering. 19 procent krijgt een lagere uitkering en van 11 procent is de uitkering beëindigd omdat ze minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn.

"Voor deze laatste groep, klanten die hun uitkering verliezen, kan dat grote gevolgen hebben voor het inkomen", zegt Ronald Broeders, lid van de directie Sociaal Medische Zaken.

"We voelen ons verantwoordelijk om hen zo goed mogelijk te helpen op weg naar werk. Dat zal niet makkelijk zijn, omdat de afstand tot de arbeidsmarkt vaak groot is." Bij uitzondering kan deze groep daarom nog wel langer aanspraak maken op de dienstverlening van het UWV WERKbedrijf.

 

Bron: Nu.nl 14 oktober 2019

beoordeling-01624561875.jpg